Monstera: roža, ki je več kot samo navadna monstera

monstera-1

Monstera – roža, ki postaja vse bolj popularna in o njej vemo že veliko. Vseeno si pa upam trditi, da boste pri branju našli marsikatero novo informacijo. 

🦄 Veste katera monstera si je prislužila naziv “botanični samorog” in zakaj je tako?

🐒 Pod kakšnimi imeni lahko najdemo vsem znano Monstero Adansonii?

🌽 Veste, da lahko vaša monstera obrodi sadeže in zakaj so tako posebni?

O monsterah smo napisali veliko in napisali bomo še, zato vam želim veselo branje!

Kaj je značilno za Monstere?

Monstere, ki izhajajo iz družine kačnikovk, so v naravi prave velikanke in med plezanjem po drevesih dosegajo zavidljive višave. V naših stanovanjih bodo dosegle do nekaj metrov, nagradile pa nas bodo z velikimi, globoko zelenimi, fenestriranimi listi.

Monstera, roža plezalka Srednje Amerike

Monstere izvirajo iz Srednje Amerike, natančneje iz Mehike in Brazilije. Znane so po velikih, temno zelenih listih, ki tvorijo zareze in luknje, tako imenovane fenestracije. Evolucijsko so jih razvile z namenom, da lažje kljubujejo močnemu vetru, ki je pogosto prisoten v njihovem naravnem okolju, hkrati pa luknjičasti listi dovoljujejo potovanje svetlobe do listov, ki rastejo bliže zemlji.

monstera-roza-narava
Monstera: roža, ki se v naravi vzpenja po deblih drugih dreves

Monstera – roža plezalka – se v svojem naravnem okolju vzpenja po deblih dreves – v višino lahko zraste tudi do 20 metrov. V ta namen poganja dolge zračne korenine, ki ji nudijo oporo pri rasti, hkrati pa jih uporablja za prehranjevanje in črpanje hranljivih snovi iz zemlje ali vode. Odrasla sobna rastlina lahko v višino zraste tudi do nekaj metrov, vendar le ob ustreznih pogojih in zadostni opori.

Nekoliko manj znano je, da Monstere tudi cvetijo, iz cvetov pa rastejo užitni plodovi. Njihovi cvetovi so veliki, kremno-bele barve in suličaste oblike, vendar jih pri sobnih rastlinah zelo redko najdemo. V naravi cvetijo pogosteje, plodovi storžaste oblike, ki dozorevajo vsaj deset mesecev, pa se pogosto uporabljajo v lokalni kulinariki.

👑 Monstera Variegata – modra kri med monsterami

Posebej popularne so Monstere Variegate, ki nudijo edinstvene vzorce prav na vsakem listu, njegov vzorec pa je viden šele ko se novo zrasli list povsem razvije. Variegacija je naravno prisotna genska mutacija, kjer rastlina tvori list z manjšo količino klorofila ali pa celo povsem brez njega. V naravi je ta pojav izjemno redek, vendar je prisoten pri vseh vrstah monster, najpogosteje pa najdemo monsteri Monstera Deliciosa Variegata in Monstera Adansonii Variegata

Monstere Variegate so zaradi svoje redkosti in naraščajoče priljubljenosti cenovno veliko težje dostopne in se za razliko od svojih temno zelenih dvojčic ne prodajajo kot rastline, vendar navadno kot enolistni ukoreninjeni potaknjenci, za katere je mogoče odšteti tudi več tisoč evrov.

deliciosa-variegata
Variegirana monstera – roža z zanimivo razbarvanostjo listov

Sobna Monstera: roža, ki se med svojimi vrstami močno razlikuje

Monstera, roža, ob kateri najpogosteje pomislimo na najbolj znano Navadno monstero, si v zadnjem obdobju prvo mesto na lestvici priljubljenosti deli z vse pogostejšo Monstero Adansonni. Že na prvi pogled se listi obeh vrst močno razlikujejo. Obe pa imata tudi sebi zelo podobno vrsto monstere, pri kateri razločevanje na prvi pogled ni več tako enostavno. 

Monstera Borsigiana je podvrsta navadne monstere, in ji je, kljub nekaj značilnim lastnostim, predvsem v mlajši dobi zelo podobna. Nekoliko težavnejše je ločevanje Monstere Oblique od veliko pogostejše Monstere Adansonii. Med seboj ju z gotovostjo lahko ločimo le v odrasli dobi, ločevanje samo pa sploh ni enostavno. 

Navadna monstera in Monstera Borsigiana

Navadno monstero prepoznamo po močnih in gladkih, temno zelenih listih srčaste oblike, ki lahko pri odrasli rastlini dosežejo premer 50 cm. V oči nam gotovo pade njihova globoka, prečna narezanost, ki pri odrasli rastlini sega vse do sredinske listne žile.

Po imenu nekoliko manj znana podvrsta Navadne monstere, Monstera Borsigiana, se od navadne monstere na prvi pogled zelo malo razlikuje. Mladi rastlini sta si med seboj nadvse podobni, njuno razlikovanje pa postane veliko lažje, ko rastlini odrasteta. Listi na odrasli rastlini Navadne monstere rastejo bliže skupaj, na dnu vsakega zrelega lista pa je steblo po robovih značilno nakodrano.

odrasla-navadna-monstera
Navadna monstera ali Monstera Deliciosa

Monstera Adansonii ni Monstera Obliqua

Prav tako priljubljena vrsta monstere Monstera Adansonii, ki jo v tujini poznajo tudi pod vzdevki Monkey Leaf, Monkey Mask in Swiss Cheese plant, se od Navadne monstere loči že na prvi pogled. Njeni listi so sicer prav tako temno zelene barve, vendar so manjši, krasijo pa jih ovalne luknje ali fenestracije, ki jih najdemo razporejene po celotni površini lista, prečno na sredinsko listno žilo.

Mlado rastlino Monstere Adansonii lahko, sploh v mlajši dobi, pogosto zamenjamo za veliko redkejšo vrsto Monstera Obliqua. Monstera Obliqua ima veliko nežnejše, občutljive in tanjše liste, prepredene z ožjimi in po površini večjimi fenestracijami, ki zavzemajo večino listne ploskve. 

Njuno ločevanje je tako zapleteno, da povzroča preglavice tudi največjim strokovnjakom. Dr. Thomas B Croat, svetovni strokovnjak za monstere, je Monstero Obliquo poimenoval kar “botanični samorog”, saj je bilo do leta 2018 v naravi najdenih le 17 primerkov te izjemne rastline. Zaradi njene redkosti, zato ni presenetljivo, da je njena cena izjemno visoka, Monstera Obliqua v vaši dnevni sobi, pa je najverjetneje veliko bolj pogosta Monsera Adansonii.

monstera-adansonii
Vedno pogosteje prisotna roža – Monstera Adansonii

Monstera – roža, ki ne potrebuje izurjenega skrbnika

Monstere so ene tistih potrpežljivih, vztrajnih rastlin, ki nas z veseljem počakajo, če na njih za kakšen dan pozabimo. Prav gotovo niso ene izmed tistih, ki ob pomanjkanju pozornosti utrpijo hudo stisko in jezno izbruhnejo, se povesijo in takoj posušijo. Vseeno pa velja poudariti, da še tako trpežna rastlina ne bo trpela predolgega obdobja suše ali prekomernega zalivanja. Napotke za njeno veselo rast smo zbrali spodaj.

nega-vlaga
Monstera: roža, ki od vas ne zahteva veliko

☀️ Svetloba in temperatura

Monstera v splošnem velja za rastlino, ki je ni težko negovati. Njeno domače okolje je tropski svet, zato v naših stanovanjih potrebuje veliko posredne sončne svetlobe. Občutljiva je na direktno sončno svetlobo, vendar se postopoma lahko nanjo tudi privadi. Pozorni moramo biti na to, da je sonce, predvsem v toplejših mesecih, ne ožge.

Monstera je idealna sobna rastlina tudi zato, ker ji sobna temperatura povsem ugaja in najraje uspeva v okolju, kjer temperatura ni nižja od 15ºC in višja od 30ºC.

💧 Voda in vlaga

Monstera, roža, ki ima rada vlago, pa je občutljiva na preveliko količino vode. Ta bo hitro povzročila, da bodo njene korenine zgnile. Priporočljivo jo je zalivati enkrat na teden ali dva (odvisno od temperature ozračja in izpostavljenosti svetlobi), med zalivanji pa ji povsem ustreza, da se zemlja dobro izsuši. Prav nič ne bo jezna, če kak dan nanjo pozabimo in je ne zalijemo takoj. Najbolj ji ustreza voda sobne temperature, ki je nekaj časa stala in tako izločila večino klora.

Zelo je zadovoljna v bolj vlažnih prostorih, vendar bo tudi brez dodatnega vlaženja zraka dobro uspevala. Lahko pa jo pred tuširanjem s seboj odnesemo v kopalnico, kjer bo z veseljem počakala in se naužila dodatne vlage.

🌙 Posebej pazi na svoje variegirane lepotice

Pomembno je poudariti, da so Monstere Variegate veliko občutljivejše na svetlobo, saj zaradi pomanjkanja klorofila v svetlejših delih listov ne proizvajajo fotosinteze. Variegirana monstera ne sme biti izpostavljena direktni sončni svetlobi, v splošnem pa ima nekoliko raje bolj izkušenega skrbnika.

odrasla-monstera-deliciosa-variegata
Odrasla rastlina Monstera Deliciosa Variegata

Obrišimo prah in poskrbimo tudi za zračne korenine

Zračnih korenin nikakor ne smemo odrezati, saj se z njimi hrani, hkrati pa ji nudijo dodatno oporo pri rasti. Najbolje je, če jih postavimo v posodo z vodo ali pa kar zasadimo v zemljo. Ko začne rasti v višino lahko v sredino lonca zapičimo mahovo palico, ki ji bo dovolila vzpenjanje in ji pomagala, da se ne prelomi.

Vsake toliko časa je priporočljivo, da z vlažno krpo z listov obrišemo prah s površine listov, saj ji bomo tako olajšali fotosintezo in dihanje.

Nezrel monsterin sadež in njeni listi so strupeni in povzročajo prebavne težave tako pri ljudeh kot hišnih ljubljenčkih, zato jo raje postavimo na mesto, ki je težje dosegljivo.

Monstera – roža, ki v vaše stanovanje prinese številne koristi

Monstera – roža, ki z velikimi in značilno naluknjani listi odlično popestri prostor in hitro doda trendovski izgled vsakemu stanovanju. Je odlična izbira za pisarne, kjer rastline prepogosto pozabimo zaliti, za velike dnevne sobe in svetle, prostorne kopalnice.

Z velikimi zelenimi listi, ki proizvajajo fotosintezo, vlaži in čisti zrak v našem stanovanju in nam, v zameno za naš izdihani ogljikov dioksid, radodarno podarja proizvedeni kisik. 

V kolikor imamo srečo in naša Monstera zacveti in obrodi, dobimo okusen sadež, bogat z vitaminom C, proteini, nekaterimi vitamini B, kalijem in kalcijem. Njegov okus naj bi spominjal na sadno solato, saj združuje okus jagode, banane, manga, pasijonke in ananasa.

Če si želimo pozeleniti svoje stanovanje in iščemo najprimernejšo rastlino, je Monstera verjetno najboljša in najbolj varna izbira. Tako Navadna monstera, kot Monstera Adansonii, sta cenovno zelo dostopni in za nego zelo nezahtevni rastlini, s svojo hitro rastjo pa bosta kmalu napolnili tisti kotiček dnevne sobe, ki je trenutno mogoče malo preveč dolgočasen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja