Plod monstere in cvet monstere – manj znani presenečenji, ki jih skriva Monstera

monstera-plod

Plod Monstere je čudovito darilo, ki nam ga podari Monstera Deliciosa. Razvije se iz cveta Monstere in ima izjemno specifičen okus. Monstera veliko pogosteje obrodi v svojem domačem habitatu, z malo sreče pa nas lahko preseneti tudi naša sobna rastlina. 

Monstero poznamo kot veliko zeleno rastlino pisarn in dnevnih sob. A če nanjo pogledamo kot na tropsko plezalko, ki domuje v Srednji Ameriki, hitro opazimo, da nam skriva še kakšno skrivnost.

Ena od bolj znanih skrivnosti je ta, da tako kot številne druge rastline, tudi Monstera cveti

Vendar veste kako izgleda njen cvet? 🌼

Ali to, da je Monstera Deliciosa edina monstera, ki obrodi užitne plodove?🍍

Se vam sanja, od kod je Monstera Deliciosa dobila svoje ime?🌱

Kakšen okus pravzaprav ima plod Monstere?😋

Za vas smo zbrali informacije o cvetenju in slastnih plodovih Navadne Monstere, da boste vedeli kaj storiti, ko bo ta tropski sadež končno prišel vaše roke.

Plod Monstere je razlog, zaradi katerega je Monstera Deliciosa dobila svoje ime

Monstera deliciosa ali Navadna monstera je rastlina, ki jo zaradi izjemno prepoznavne oblike listov težko zgrešimo. V zadnjih letih postaja vse bolj prepoznaven in vse pogosteje prisoten motiv modernih dekoracij.

Največkrat jo poznamo kot rastlino z gostimi, temno zelenimi listi, vendar navadno pozabimo, da tako kot številne druge rastline, tudi Monstera cveti. Ta pojav je pri sobnih rastlinah zelo redek, pri monsterah, ki živijo v naravnem okolju, pa je to povsem običajen dogodek. Iz velikega cveta Monstere zraste okusen plod cilindrične oblike, ki je v rodnih deželah izjemno priljubljen.

Prav to je razlog, da Monstero Delicioso danes poznamo prav pod tem imenom, saj beseda “deliciosa” v španščini pomeni slastna oziroma okusna. V tujini lahko Monsterin plod najdemo tudi pod imeni Ceriman, Swiss cheese fruit in Mexican breadfruit.

monstera-cvet
Cvet monstere, ki kasneje tvori plod monstere je v naravnem okolju povsem običajen pojav.

Cvet monstere – mogočen, kot monstera sama

V našem stanovanju bo cvetela odrasla in zelo zrela rastlina Monstere, ki je deležna veliko sončne svetlobe. Ker prihaja iz tropskega okolja, ji v naših stanovanjih le s težavo nudimo idealne pogoje za cvetenje, zato ni presenetljivo, da v naravi cveti veliko pogosteje.

Monstera se samooprašuje, kar pomeni, da se cvet opraši s pelodom istega cveta ali pelodom drugega cveta iste rastline. Tako kot večina cvetočih rastlin, tudi monstera cveti spomladi, njen cvet pa spominja na sicer veliko manjši cvet Calla lilije.

Kremni cvetovi, ki merijo v dolžino tudi več kot 20 cm, se po svoji velikosti zagotovo lahko kosajo z ogromnimi listi, po katerih je Monstera tako prepoznavna. Cvet Monstere tvori en sam žametast cvetni list ušesaste oblike, ki polodprto obdaja debel, paličasti betič na sredini cveta. Kljub temu, da je cvetenje naravno prisotno pri vseh vrstah Monster, je Monstera Deliciosa edina vrsta, ki iz betiča razvije užiten plod.

monstera-cvet-2
Cvet monstere nekoliko spominja na cvet Calla lilije.

Plod monstere moramo pojesti ob ravno pravem času

Monstera Deliciosa začne svoj plod razvijati iz cvetnega betiča takrat, ko odpade cvetni list, ki ga obdaja. Je paličaste oziroma cilindrične oblike in po površini je prekrit z zelenimi, šest-kotnimi luskami. V dolžino meri od 10 do 15 cm, in ima premer približno treh centimetrov.

Plod dozoreva po segmentih, od spodaj navzgor, zato se lahko hitro zgodi, da je v nekem trenutku zrel le del sadeža. Pozorni moramo biti, da ne zaužijemo še nezrelega dela sadeža, ki je zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline strupen

Ko plod dozori, lahko pod luskami opazimo užitno meso rumene barve, na videz podobno koruznim zrnom, ki obdajajo neužitno jedro. Po teksturi je zrel sadež podoben ananasu, njegov okus pa spominja na kombinacijo okusov različnega tropskega sadja.

Kdaj lahko torej plod pojemo in zakaj?

Plod Monstere dozoreva od 10 mesecev do več kot enega leta, poberemo pa ga lahko takrat, ko začnejo luske na spodnjem delu bledeti. Ker ga ne smemo zaužiti takoj, ga še sveže pobranega zavijemo v časopisni papir, ali postavimo pokončno v kozarec pokrit s papirnato vrečo, kjer na sobni temperaturi dozoreva naslednjih nekaj dni.

Pri dozorevanju ploda Monstere se škrob, podobno kot pri bananah, pretvarja v sladkor, zato s časom sadež pridobiva sladkobo. Ko luske odstopijo in jih lahko z lahkoto odstranimo, je sadež zrel za uživanje. Zrel sadež je mehak in svetlo rumene barve. Na njegovi površini se lahko pojavijo temne pike, ki so sicer užitne, vendar povzročajo blago draženje jezika, zato jih pogosto odstranimo.

monstera-plod-2
Plod Monstere je cilindričaste oblike in prekrit z zelenimi luskami.

ob zaužitju nezrelega zadeža v svoje telo vnesemo veliko količino oksalne kisline, ki je za nas strupena. Pojavijo se lahko rane, otekanje in močno draženje ust, jezika in žrela, kar ni presenetljivo, saj se, zaradi svoje intenzivnosti navadno uporablja za beljenje lesa in odstranjevanje rje.

V veliko manjši količini je še vedno prisotna tudi pri že zrelem sadežu, zato moramo tudi zrel sadež uživati zmerno. V prevelikih količinah ima lahko odvajalni učinek, pogosteje pa povzroča pekoč občutek na jeziku, ki ga poznamo vsi, ki smo že kdaj pojedli preveliko količino ananasa.

Zakaj je plod Monstere tako poseben in kako ga uporabljamo

Plod Monstere je bogat z vitaminom C, proteini, nekaterimi vitamini B, kalijem in kalcijem, hkrati pa ima zelo malo kalorij. Tisti, ki so ga že poskusili, pravijo, da združuje okus ananasa, manga, pasijonke, banane in jagode, spet drugi pa ga primerjajo z okusom Piña Collade.🍹

Ta sadež mešanih okusov, lahko uporabljamo podobno kot ostalo tropsko sadje. V Mehiki, Gvatemali, Panami in Costa Rici, od koder izvira, ga najpogosteje jedo surovega ali pa ga uporabijo za izdelavo sladoledov in marmelad.

monstera-naravno-okolje
Monstera Deliciosa bo najpogosteje obrodila v svojem naravnem okolju.

Kako lahko plod Monstere okusimo tudi Evropejci?

Plod monstere je gotovo nekaj, kar je med nami okusil le malokdo. V Sloveniji ga je skoraj nemogoče najti, zato je veliko verjetneje, da boste nanj naleteli med potovanjem. Nam najbližje ga lahko najdete na Tenerifih, v Španiji ali na Portugalskem, še lažje pa v srednji Ameriki, kjer je njegova prisotnost na lokalnih tržnicah povsem običajna. Če pa bi raje v tem posebnem okusu uživali v udobju domačega kavča, si lahko iz Miamija naročite svoj zabojček in se slastnim sadežem posladkate prav kmalu.

V kolikor vam je sreča naklonjena in je vaša monstera pri vas zadovoljna, bo morda obrodila kar v vaši dnevni sobi. Če pa je v vaši urbani džungli še ni, vam jo lahko na domač prag dostavimo tudi mi in z vami držimo pesti, da bo vaša Monstera Deliciosa kmalu polna slastnih sadežev.

Saj veste, ustvarite ji čim bolj domače okolje, dajte ji dovolj svetlobe in imejte jo radi. 💚

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja