Ko ni dovolj le ena odrasla Monstera: razmnoževanje, ki je preprostejše, kot ste si mislili

Monstera – razmnoževanje te sobne rastline je, tako kot skrb zanjo, nadvse enostavno. Kljub temu pa obstaja nekaj pravil, ki jih je dobro upoštevati, če želimo čim hitreje in čim bolj uspešno vzgojiti novo, mlado rastlino.

Poglejte svojo Monstero in razmislite o naslednjem:

🌴 Vam je všeč oblika, ki jo ima trenutno?

🏞 Ima dovolj prostora na polici, kjer kraljuje, ali potrebuje več prostora?

✂️ Če je ne želite premestiti, ste jo pripravljeni obrezati?

🌱 Vidite tisti list, ki tako čudno štrli nekam v levo? Se tudi vam zdi, da bi se iz njega lahko ukoreninil čudovit potaknjenec?

👯 Mislite, da bi bilo na podlagi vaših odgovorov ali kakšne višje sile smiselno vašo Monstero razmnožiti?

Potem vas vabim, da berete dalje. Spoznali bomo različne načine razmnoževanja med katerimi bomo zagotovo našli način, ki bo vam in vaši zeleni ljubljenki najbolj ustrezal.

monstera-sobna-rastlina
Razmnoževanje se začne z obrezovanjem odrasle rastline.

Monstera, razmnoževanje – v čem je trik?

Monstera je ena tistih sobnih rastlin, ki s svojimi velikimi listi in dolgimi stebli hitro zapolnijo svoj bivalni prostor. Kot predstavnica plezalk poganja dolge zračne korenine in zato, ob ustrezni opori, raste predvsem v višino.

Z nekaj obrezovanja lahko našo Monstero ukrotimo in oblikujemo po naših željah tako, da bo kar najbolje krasila naš prostor. Obstaja pa še en razlog zakaj obrezati našo Monstero: če se obrezovanja lotimo premišljeno, lahko z malo truda Monstero razmnožimo in tako kmalu dobimo čisto novo rastlino.

V splošnem velja, da lahko Monstero razmnožujemo iz skoraj vseh njenih delov, vendar so, kot pri vsakem pravilu, tudi tukaj izjeme. Pri obrezovanju moramo biti pozorni, saj:

  • list brez stebla,
  • korenine ali zračne korenine, ki niso več pritrjene na steblo in
  • steblo brez grč ali listov

novih korenin ne bodo pognali.

Monstera, raznoževanje mora slediti nekaj preprostim pravilom

Pravilo št. 1: Tako kot večina rastlin, za novo rast potrebuje enrgijo tudi vaša monstera, razmnoževanje je zato najbolj uspešno spomladi in poleti. 🔋

Pravilo št. 2: Odrezan del rastline, naj ima vsaj eno korenino, zračno korenino ali grčo. Več kot je grč, več korenin in novih listov bo zraslo. 🌿

Tako kot odrasla rastlina ima tudi potaknjenec ali odrezani del rastline rad vlago, svetlobo in toplo okolje.

Pravilo št. 3a: Najhitreje se bodo ukoreninili odrezani deli, ki se bodo sončili na svetli, topli polici, stran od direktnih sončnih žarkov. ☀️

Pravilo št. 3b: Če jih razmnožujemo v zemlji bodo potrebovali veliko vlage, vendar pozor – zemlja naj ne bo razmočena! 💧

Pravilo št. 4: Sveže ukoreninjene dele rastline posadimo v lonec, ki omogoča odtekanje vode in v lahko, zračno zemljo, ki ima sposobnost odtekanja odvečne vode, vendar lahko hkrati zadržuje vlažnost. 🏡

monstera-zalivanje-vlaga
Monstera tudi med razmnoževanjem potrebuje zadostno vlago.

Ni dovolj le ena Monstera? Razmnoževanje je pravi odgovor

Vaša sobna Monstera, razmnoževanje katere je mogoče na več različnih načinov, bo ob upoštevanju nekaj preprostih navodil, kmalu dobila svojo mlajšo, potaknjeno sestro.

Najpogostejši in najenostavnejši način razmnoževanja Monstere je ukoreninjanje potaknjencev. Potaknjenci naj imajo vsaj po en list in grčo ali zračno korenino. Če smo z matične rastline odrezali večji del ga najprej razrežemo na manjše potaknjence.

Monstero lahko razmnožimo tudi iz odrezanega dela stebla, ki mora imeti vsaj dve do tri grče iz katerih bodo v prihodnje zrasle korenine in listi.

Nekoliko bolj poseben način razmnoževanja je ovijanje debla (ang. Air layering), kjer odraslo rastlino prisilimo, da nove korenine razvije kar na matični rastlini. Za ta postopek potrebujemo kar nekaj discipline in mah, ki ga moramo redno vlažiti.

Zadnji in najdaljši način je gojenje Monstere iz semena. Postopek, sicer časovno bolj zahteven, pa ni težko izvedljiv, trik je le dobiti zdravo seme.

monstera-razmnozevanje
Je vse pripravljeno za razmnoževanje?

Razmnoževanje je najpogostejše z ukoreninjanjem listnih potaknjencev

Tako kot za veliko drugih raslin velja enako tudi za Monstero: razmnoževanje je najbolj enostavno z ukoreninjanjem listnih potaknjencev. Z matične rastline lahko odrežemo manjše in večje dele, pri čemer so manjši posamični listi z grčami, veliki pa so večji deli rastline, z več listi in veliko več grčami. Za rast nove rastline je zato smiselno velike dele rastline razrezati na več manjših in jih ukoreniniti posebej.

Razmnoževanja s potaknjenci se lotimo po naslednjih korakih:

# 1 Z ostrim nožem, ki smo ga prej oprali in po želji razkužili z alkoholom, odrežemo del rastline, ki ga želimo ukoreniniti, približno en centimeter pod grčo ali zračno korenino. S prečnim rezom omogočimo večjo površino, skozi katero bo potaknjenec lahko prejemal vodo.

# 2 Sveži rez nekaj minut pustimo na zraku, da se rana zapre in posuši.

# 3 Pripravljene potaknjence postavimo v steklen vrč, vazo ali kozarec (omogoča boljše pogled na dogajanje) s filtrirano vodo sobne temperature. Napolnimo ga toliko, da bodo zračne korenine in grče nekaj centimetrov pod vodno gladino.

# 4 Vrč postavimo na svetlo mesto, brez direktne sončne svetlobe in vodo v vrču menjamo na tri do pet dni.

# 5 Po približno treh tednih oziroma, ko zrastejo vsaj tri močne korenine, lahko potaknjenec posadimo v zemljo.

monstera-listni-potaknjenci
Monstera – razmnoževanje z ukoreninjanjem listnih potaknjencev

Ne veste kam s steblom odrasle monstere? Razmnoževanje je mogoče tudi na ta način

Tovrstnega načina razmnoževanja, ki je prav tako enostavno, se lahko poslužimo v primeru, ko smo z matične rastline odrezali velik del odraslega stebla z grčami ali zračnimi koreninami, vendar iz katerega ne poganjajo listi.

Najbolje je, če ima steblo vsaj dve do tri grče ali zračne korenine in je dolgo vsaj 10 centimetrov, saj ima tako v sebi shranjene dovolj energije za rast novih listov in korenin. Pognali bodo iz grč, ki so na steblu odrasle rastline pogosto podobne rjavim obročkom, ki objemajo steblo.

Steblo odrasle Monstere ukoreninimo v naslednjih korakih:

# 1 Z ostrim, čistim nožem odrežemo del stebla in ga posadimo navpično v lonec tako, da bosta v zemlji vsaj 2/3 celotnega stebla.

# 2 Zemljo zalijemo in lonec pokrijemo s plastično folijo, ki bo zadrževala vlago, hkrati pa nam nudila pregled nad napredkom rasti naše nove Monstere.

# 3 Redno preverjamo vlažnost prsti: ves čas mora biti vlažna, vendar nikoli premočena, saj lahko to privede do gnitja.

# 4 Ko se iz stebla že razvije kakšen list in so korenine dovolj dolge in močne, lahko novo rastlino presadimo v večji lonec.

Monstero lahko razmnožimo tudi z ovijanjem stebla matične rastline

Ovijanje stebla je način razmnoževanja Monstere, ki zahteva nekoliko več pozornosti in pripomočkov od prej omenjenih dveh. Za to, da bi naša Monstera korenine razvila kar na matični rastlini, potrebujemo mah, plastično folijo in vezice ali vrvico.

Ko pripravimo vse potrebno, preprosto sledimo naslednjim korakom:

# 1 Z ostrim in čistim nožem zarežemo v steblo (pazimo, da ga NE prerežemo!), ki ga želimo razmnožiti, približno centimeter pod grčo ali zračno korenino.

# 2 Grčo in morebitne zračne korenine ovijemo v navlažen mah, vse skupaj povijemo s plastično folijo, ki bo pomagala zadrževati vlago in pritrdimo z vrvico ali vezicami.

# 3 Folijo z mahu vsakih nekaj dni odvijemo in mah ponovno navlažimo.

# 4 Navadno po nekaj mesecih, ko se razvijejo dolge in močne korenine, steblo odrežemo na mestu, kjer smo na začetku naredili zarezo in novo rastlino posadimo v zemljo.

sajenje
Skoraj je že tu naša nova Monstera; razmnoževanje je skoraj zaključeno! Zadnji korak: novo rastlino posadimo v zemljo.

Z gojenjem Monstere iz semena smo lahko priča celemu ciklu njenega življenja

Tako kot večina vseh rastlin, cveti tudi Monstera – razmnoževanje iz semen pa je veliko manj pogosto, kot bi lahko pričakovali. Razlog se skriva v tem, da zaradi njihovega hitrega propadanja, težko dobimo zdrava semena. Zdrava in sveža semena so rjavo – zelene barve in so po teksturi nekoliko papirnata na dotik. So fižolaste oblike in dolga nekaj več kot centimeter.

Zdrava semena lahko razmnožimo po naslednjem postopku: 

# 1 Sveža semena Monstere namočimo za 12 do 48 ur, da absorbirajo vodo in se nekoliko napihnejo.

# 2 Semena postavimo v manjši lonček z odtočno luknjo in zemljo, jo poškropimo in lonček pokrijemo s plastično folijo.

# 3 Lonček s semeni postavimo na mesto, kjer je na voljo veliko posredne svetlobe in kjer je temperatura med 21º in 27ºC (to najlažje dosežemo, če se kaljenja lotimo spomladi ali poleti).

# 4 Ko se po približno enem mesecu pojavijo poganjki, mlade rastline presadimo v večji lonček.

semena-kaljenje
Če v roke dobite zdrava semena Monstere, jih posadite!

Monstera: razmnoževanje postane tudi stanovanjski okras

Na razmnoževanje naše Monstere lahko pogledamo tudi iz bolj oblikovalskega vidika in izberemo način, ki bo vizualno obogatil naš prostor.

Pri ukoreninjanju listnih potaknjencev se lahko igramo s steklenimi kozarci in vazami različnih oblik in velikosti, ki nam poleg preglednosti nad rastjo korenin, podarijo še estetski videz vaze polne cvetja.

Podobno se lahko z oblikami in barvami poigramo tudi pri ukoreninjanju stebla in kaljenju semen. Uporabimo lahko glinene lončke različnih oblik, ki jih po želji lahko pobarvamo in okrasimo.

In še ideja: Monstera, ki ste jo razmnožili sami, je lahko čudovito personalizirano darilo. V kolikor pa bi raje svojo novo ljubljenko obdržali doma in vam je ideja, da bi z Monstero obdarili prijatelje vseeno všeč, lahko že dobro ukoreninjeno Monstera Deliciosa ali Monstera Adansonii naročite kar na svoj prag.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja