Katera bo moja naslednja Monstera? Vrste Monster, ki lahko krasijo vašo dnevno sobo in tiste, ki jih najdemo le v naravi.

Monstera – vrste te tropske plezalke imajo številne razlike in podobnosti. Nekatere lahko najdemo le v naravi, spet druge pa poznamo tudi kot sobne rastline.

🌿 Vas kaj preseneča dejstvo, da je bilo julija 2020 uradno priznanih kar 51 različnih vrst in podvrst – taksonov iz družine Monstere?

🌴 Vsaka Monstera ni nujno Monstera!

🍁 Kar nekaj drugim rastlinam pogosto pripišemo ime “monstera”, saj nas razrezanost njihovih listov in prisotnost fenestracij zlahka spomni na to vsem ljubo tropsko plezalko.

Poleg bolj znanih vrst bomo v naslednjem zapisu spoznali tudi redkejše in manj znane vrste, med katerimi so tudi take, ki jih lahko z nekaj truda prinesete v svoj dom.

Najbolj priljubljena Monstera – vrste, ki so zaradi priljubljenosti postale cenovno ugodnejše in tiste, ki so zato postale veliko dražje

Ob imenu Monstera najbrž vsi pomislimo na temno zelene, kot krožnik velike liste, ki s svojimi čudovitimi zarezami krasijo pisarne, banke in dnevne sobe. Pred očmi se nam prikaže slika Navadne monstere, ki je že dolga leta izjemno priljubljena sobna rastlina in jo verjetno poznamo že iz otroških let, ko je zanjo skrbela še naša babica.

urbana-dzungla

Razvejana družina rastlin Monstera, vrste katere številčno presegajo število 50, pa skriva tako izjemno redke kot povsem običajne vrste. V splošnem se med seboj razlikujejo tako po velikosti in barvi, kot po obliki in razporejenosti fenestracij in zarez na listih. Obratno, pa so si nekatere vrste med seboj, sploh v mlajši dobi, nadvse podobne. Nekatere celo v tolikšni meri, da imajo težave pri ločevanju tudi največji strokovnjaki.

Poleg Navadne Monstere se med priljubljene vrste vztrajno prebijajo tudi druge. Med najbolj znanimi sta gotovo Monstera Adansonii in Monstera Peru, ki gotovo spadata med cenovno lažje dostopne vrste. V zahvalo socialnim omrežjem in seveda njihovi unikatnosti pa posebno čast vedno bolj uživajo albino variegirane kraljične. Posebej znani sta Monstera Deliciosa Variegata in Monstera Adansonii Variegata, za katere bo potrebno odšteti veliko več in se nekoliko bolj potruditi pri iskanju in njihovi negi.

Bele Monstere: albino kraljične s pomanjkanjem klorofila

Če še niste slišali za Monstero variegato, ste gotovo videli sliko monstere s svetlejšimi listi ali deli njih, v belih, krem in svetlejše zelenih odtenkih. Tovrstne rastline so postale izjemno priljubljene na socialnih omrežjih, njihova kontrastnost pa potolaži oči prav vsakega, ki jo zagleda.

Variegacija, ki povzroča razbarvanje listov je pravzaprav genska mutacija pomanjkanja klorofila, zaradi česar so variegirani listi veliko občutljivejši, nega take rastline pa posledično nekoliko zahtevnejša.

monstera-adansonii-albo-variegata
Monstera Adansonii albo variegata

Ker je variegacija v naravi precej nestabilna in ne daje zagotovila, da bo novo zrasli list prav tako variegiran, je povsem razumljivo, da so tovrstne rastline veliko redkejše in dražje, v primerjavi z njihovimi zelenimi sorodnicami.

Variegirane Monstere spadajo med najdražje rastline iz družine Monster, saj lahko zdrave odrasle rastline dosegajo vrednosti tudi preko 5000 evrov. Če ste zanje torej pripravljeni odšteti nekoliko več, in ste mnenja, da ste kos skrbi zanjo, lahko v roke najhitreje dobite eno od naslednjih Variegiranih Monster:

 • Monstera Deliciosa Albo Variegata – del lista je popolnoma bel
 • Monstera Deliciosa Thai constellation – marmornata, svetlejše zelena razbarvanost po celotni površini lista
 • Monstera Adansonii Variegata
monstera-deliciosa-thai-constellation
Monstera Deliciosa Thai constellation

Plezalka srednje Amerike – Monstera: vrste, ki jih poznamo kot sobne rastline

V vseh hitro rastočih urbanih džunglah se skoraj gotovo skriva tudi kakšna Monstera. Vrste, iz te velike družine, s katerimi lahko okrasimo naše stanovanje so nekatere bolj, druge manj znane. Prav zato je razumljivo, da lahko nekatere najdemo veliko hitreje kot druge in po zelo različnih cenah.

Med cenovno najugodnejše in najhitreje dostopne gotovo spadajo Monstera Deliciosa, Monstera Adansonii ali Monstera Peru.

Navadna Monstera vrste Monstera Deliciosa

Navadna Monstera – vrste Monstera Deliciosa je med sobnimi rastlinami najpogostejša in najbolj razširjena Monstera.

Prepoznamo jo po velikih listih, ki so pri odrasli rastlini od roba proti sredinski listni žili značilno narezani. Listi so temno zelene barve in se vse pogosteje pojavljajo kot motiv notranjih dekoracij.

monstera-vrste-deliciosa

V naravi pleza po deblih večjih dreves in edina v družini Monster obrodi užitne plodove.

Kot sobna rastlina ne potrebuje veliko pozornosti in bo najbolj zadovoljna na svetlem mestu v vaši dnevni sobi.

Zaradi njene vse pogostejše pojavnosti zanjo ne bo potrebno odšteti vrtoglavega zneska ali se pretirano truditi z iskanjem.

Monstera Adansonii

Vse bolj popularna postaja tudi Monstera vrste Monstera Adansonii.

Temno zeleni listi so pri njej nekoliko manjši in na otip bolj grobi. Ovalne fenestracije se pri odraslem listu precej simetrično porazdelijo vzdolž sredinske listne žile in ne segajo do roba lista.

Monstera Adansonii ne potrebuje izkušenega negovalca, le svetlo mesto v vašem stanovanju in občasno nekaj vode.

monstera-vrste-adansonii

Monstera Borsigiana

Monstera borsgiana je nekoliko manjša in hitreje rastoča podvsta Monstere Deliciose. Mladi rastlini sta si med seboj nadvse podobni, zato ju lahko hitro zamenjamo.

Listi Monstere Borsigiane so v odrasli dobi bolj simetrično razrezani, rastejo bolj narazen, na mestu kjer se list stika s steblom, pa nimajo značilne nakodranosti stebla, ki je značilna za Navadno Monstero.

Tudi ta vrsta Monstere je cenovno lahko dostopna, jo pa nekoliko težje najdemo na policah trgovin.

monstera-borsigiana

Monstera Peru ali Monstera Karstenianium

Monstera Karstenianium, bolj znana pod imenom Monstera Peru je hitro rastoča rastlina, ki se pri rasti ovija okoli svoje opore.

Njeni listi so suličaste oblike in na otip nekoliko usnjati. Površino listov srednje zelenega odtenka prepreda temno zeleno žilje, ki na pogled spominja na pajčevino. Za razliko od številnih drugih Monster, Monstera Peru ne razvije fenestracij.

Zaradi vse večje popularnosti, postaja Monstera Peru vse lažje dostopna in cenovno bolj ugodna.

Monstera Pinnatipartita

Monstera Pinnatipartita spada med manj znane in nekoliko težje dostopne Monstere.

Njeni veliki listi smaragdno zelene barve so na dotik gladki in nežni. So solzaste oblike in s trdimi, čvrstimi stebli rastejo iz enega centra, kot bi rastli iz gnezda. Listi odrasle rastline razvijejo široke zareze nepravilnih oblik od sredinske žile vse do roba lista.

Kljub temu, da je ne bomo našli v vsaki vrtnariji, jo lahko z malce truda vseeno najdemo, mlado rastlino pa bomo lahko kupili po razumni ceni.

Monstera Dubia

Še ena od vse popularnejših vrst Monstere je Monstera Dubia, ki se na videz precej razlikuje od vseh do sedaj opisanih vrst.

Majhne, svetle sivo – zelene liste srčaste oblike prepreda žilje temnejše zelene barve. Listi, ki so voskasti na pogled, rastejo na kratkih steblih in so na glavnem steblu rastline razporejeni tesno skupaj. Pri vzpenjajnju po opori, izgleda kot bi bili listi prilepljeni nanjo, saj rastejo zelo blizu opore po kateri se vzpenjajo in s spodnjo stranjo listne ploskve v celoti ležijo na njej.

Tako kot druge redkejše vrste monster, je tudi Monstera Dubia med tistimi, ki nam kot mlada rastlina ne bo prevelik finančni zalogaj.

Monstera Subpinnata

Monstera Subpinnata je še ena iz vrst monster, ki jo vse pogosteje najdemo v naših stanovanjih. Ta pleza visoko in se ne razvije v košato rastlino, temveč ostane ozka in vitka tudi v odrasli dobi.

Njeni listi so nekoliko svetlejše zelene barve in hitro razvijejo zareze. Zareze na listih Monstere Subpinnate so široke, segajo od roba lista do centralne listne žile in zato dajejo vtis, da iz enega stebla pravzaprav raste več majhnih in ozkih listkov.

Ker je težje dostopna je zato tudi nekoliko dražja od ostalih, vendar bo njen poseben eksotičen videz gotovo pomembno obogatil vašo zbirko zelenih rastlin.

monstera-naravno-okolje

Monstera Dissecta

Še ena od nekoliko dražjih, vendar relativno dostopnih Monster je Monstera Dissecta.

Njeni veliki listi so podolgovate, solzaste oblike in srednje zelene barve. Ko tvorijo zareze, te segajo od roba lista do sredinske listne žile in so ozke ter redko razporejene.

Monstera Lechleriana

Monstera Lechleriana je na videz nekoliko podobna Monsteri Adansonii, le da zraste višje.

Njeni listi so bolj podolgovati, večji in redkejši od listov Monstere Adansonii, fenestracije pa so razporejene bližje centralni listni žili in so po obliki bolj okrogle. Tako kot številne druge vrste Monster, tudi Monstera Lechleriana fenestracije razvije šele v odrasli dobi.

Monstera Lechleriana spada med tiste, za katere boste morali odšteti nekaj evrov več, vendar je gotovo zanimiva izbira za vse zveste rastlinoljubce.

Monstera Membranacea

Monstera Membranacea, še ena od nekoliko dražjih vrst Monstere, je tudi ena od tistih Monster, pri kateri se listi med rastjo močno spremenijo.

Mlada rastlina ima nežne, občutljive liste srčaste oblike, ki rastejo gosto skupaj. Ko rastlina odraste in se začnejo razvijati, postanejo listi močno in nepravilno razrezani, zaradi njihove goste rasti pa izgleda, kot bi rasli iz enega samega centra.

Monstera Standleyana ali Philodendron Cobra

Monstera Standleyana ima dolge in ozke liste temno zelene barve. Na otip so debelejši in gladki in rastejo tesno skupaj.

Zanimivo je, da Monstera Standleyana pogosto variegira, nejne variegacije pa so lahko rumene, bele in zelo svetlo zelene barve.

monstera-standleyana

Kljub temu, da se moramo nekoliko bolj potruditi, da najdemo rastlino za nakup, so, sicer zelo majhne rastline, na voljo po dostopnih cenah.

Monstera Tenuis

Monstera Tenuis je še ena izmed vse bolj popularnih sobnih rastlin.

Listi Monstere Tenuis so skoraj okrogli in rastejo tesno skupaj. Podobno kot Monstera Dubia, tudi Monstera Tenuis pleza po svoji oporo tako, da so njeni listi sploščeni tesno na površino. Ko rastlina odraste, njeni listi fenestrirajo in se odmaknejo od površine po kateri plezajo.

Spada med redkejše vrste Monster, zato jo boste težje našli, zanjo pa boste morali odšteti nekoliko več.

Silver Monstera, vrste Monstera Siltepecana

Monstera Siltepecana je ena izmed najbolj posebnih Monster, saj njene liste, predvsem v zgodnji dobi, prekriva srebrn odtenek.

Njeni listi so veliki in solzaste oblike, po barvi pa so svetlejši od listov ostalih monster. Mlada rastlina ima modro-zelene liste s srebrnimi odtenki, ki ji dajejo tudi ime, ko Monstera Siltepecana odraste, pa srebrna barva izzveni. Majhne fenestracije se razvijejo pri listih odrasle rastline in so razporejene vzdolž glavne listne žile.

monstera-siltepecana

Monstera Acuminata

Monstera Acuminata je pogosto zmotno zamenjana za Monstero Adansonii, saj so si njuni fenestrirani listi nadvse podobni.

List Monstere Acuminate je za razliko od lista Monstere Adansonii bolj okrogle oblike, fenestracije, ki se pojavijo na površini lista pa so bolj naključno porazdeljene po celotni površini.

Če imamo srečo in to Monstero dobimo v roke, pa je zelo verjetno, da v zaprtem okolju ne bo razvila fenestracij.

Kako redka je lahko Monstera? Vrste, ki jih najdemo le v naravi

Številne vrste Monster rastejo le v naravnem okolju, nekatere med njimi pa so celo tako redke, da lahko na svetu najdemo le nekaj primerkov. Nekaj skrivnosti hranijo tudi botanični vrtovi v tropskem in subtropskem okolju, saj lahko tam vidimo nekatere vrste, ki jih sicer verjetno nikoli ne bi.

Prav te vrste povzročajo kar nekaj preglavic in dvomov tudi med največjimi strokovnjaki. Zaradi njihove redkosti in mladostne podobnosti drugim vrstam Monster, je njihovo razločevanje izjemno težko, mnenja pa so pogosto deljena.

naravno-okolje-monstera

Monstera Obliqua

Monstera Obliqua je ena izmed najredkejših vrst Monster. V naravi je potrjenih manj kot 20 primerkov te rastline, jih pa lahko najdemo tudi v botaničnih vrtovih.

V mladosti je Monstera Obliqua nadvse podobna Monsteri Adansonii, njuno ločevanje pa je takrat praktično nemogoče. Ko rastlina odraste lahko opazimo razlike v njuni fenestraciji, saj površino lista Monstere Oblique v 90 % prekrivajo luknje. Poleg tega so njeni listi neverjetno tanki in zato tudi izjemno občutljivi.

Monstera Epipremnoides, Monstera Esqualeto ali Monstera NOID

Monstera Epipremnoides je izjemno redka rastlina o obstoju katere dvomijo številni strokovnjaki. Nadeli so ji ime NOID (No ID), saj je še neidentificirana in trenutno čaka preimenovanje.

Je nadvse podobna Monsteri Adansonii, največja podobnost pa je način in razporeditev fenestracij.

Listi Monstere Epipremnoides so večji, svetlejši in bolj svetleči, na dotik pa zelo usnjati in debeli. Že mlada rastlina razvije zelo velike liste, ki kasneje tvorijo fenestracije blizu glavne listne žile.

Monstera – vrste, o katerih je napisanega le malo

Poleg prej opisanih dveh, v naravi rastejo še številne druge vrste Monster, o katerih je na voljo malo informacij in fotografij. Ob obisku kakšnega večjega botaničnega vrta v tropskem ali subtropskem okolju ali okolja od koder izvirajo, pa boste lahko našli še katero izjemno redko vrsto Monstere:

 • Monstera acacoyaguensis
 • Monstera adansonii – Podvrste:
  • subsp. blanchetii
  • subsp. klotzschiana
  • subsp. laniata
 • Monstera amargalensis
 • Monstera anomala
 • Monstera aureopinnata
 • Monstera barrieri
 • Monstera boliviana
 • Monstera buseyi
 • Monstera cenepensis
 • Monstera costaricensis
 • Monstera egregia
 • Monstera filamentosa
 • Monstera florescanoana
 • Monstera glaucescens
 • Monstera gracilis
 • Monstera integrifolia
 • Monstera kessleri
 • Monstera lentii
 • Monstera limitaris
 • Monstera luteynii
 • Monstera maderaverde
 • Monstera minima
 • Monstera molinae
 • Monstera oreophila
 • Monstera pittieri
 • Monstera planadensis
 • Monstera praetermissa
 • Monstera punctulata
 • Monstera spruceana
 • Monstera tuberculata – variacije:
  • var. brevinoda
  • var. tuberculata
 • Monstera vasquezii
 • Monstera xanthospatha
naravno-okolje-monstera-2

Je moja monstera res Monstera? Vrste, ki jim dajemo njeno ime, a to pravzaprav niso

Številne rastline iz drugih družin so si, zaradi monsteram podobnim listom, prislužile ime Monstera. Kljub temu, da z Monsterami nimajo veliko skupnega, jim je to omogočila fenestrirana in razvejana oblika listov ter njihove plezalske sposobnosti.

Med njimi najbolj znana je gotovo Mini Monstera, ki izhaja iz povsem druge družine rastlin, vendar si je ime Mini Monstera prislužila zaradi listov, ki so po obliki nekoliko podobni Navadni Monsteri.

Druga tovrstna rastlina je Philodendron Bipinatifidum, ki izhaja iz družine Philodendronov, njegovi listi pa le malo spominjajo na liste Monstere.

Mini Monstera vrste Rhaphidophora Tetrasperma

Mini Monstera je, tako kot rastline iz družine Monster, plezalka. Pogosto ji nadenemo tudi ime Monstera Minima, ki pa že pripada dejanski rastlini iz družine Monster in se od Tetrasperme zelo razlikuje.

Živo zeleni listi Mini Monstere so manjši, ožji in že mladi tvorijo zareze. Te zareze so sicer večje, širše in bolj ovalne v primerjavi s tistimi na listih Monstere Deliciose.

Če si želimo, da bi naše stanovanje krasila Mini Monstera, jo hitro najdemo v spletnih trgovinah, za naš žep pa ne bo predstavljala prevelikega stroška.

rhaphidophora-tetrasperma-1

Philodendron Bipinnatifidum ali Philodendron Selloum

Včasih med monstere prištevamo tudi Philodendron Bipinnatifidum, saj naj bi bili tudi njegovi listi nekoliko podobni Monsteram.

Listi so živo zelene barve, valoviti in ob robu močno nazobčani. Ne tvorijo zarez ali fenestracij, vendar so si mesto med Monsterami najbrž prislužili zaradi razgibanega roba lista.

Kljub temu, da ta vrsta ni med pretirano priljubljenimi sobnimi rastlinami, boste zanjo morali odšteti nekoliko več, če se boste odločili zanjo.

philodendron-bipinnatifidum

Sobna rastlina Monstera – vrste iz iste družine potrebujejo podobne pogoje za rast

Monstere so rastline tropskih in subtropskih gozdov, zato verjetno ne preseneča dejstvo, da imajo rade toplo, vlažno in svetlo okolje. Ne glede na to, s katero od naštetih vrst boste obogatili svojo zeleno zbirko, za vse velja enako: zmerno zalivanje, opora za plezanje in neposredna svetloba, bodo zagotovili, da bo vaša monstera hitro in uspešno rasla.

monstera-deliciosa-razmnozevanje

Če se odločite za katero od tistih rastlin, ki niso iz družine Monster, vendar so si ime prislužile zaradi oblike listov, pa je dobro, da si o njihovi negi še kaj preberete.

Ker so različne Monstere tudi različen cenovni zalogaj je prav, da omenimo še razmnoževanje. To je namreč eden najboljših načinov, da s svojo Monstero (ko je seveda že dovolj velika) tudi kaj zaslužite. Priporočamo le to, da v kolikor razmnoževanja še niste čisto vešči, najprej povadite na listu kakšne cenovno dostopnejše Monstere in se s škarjami ne spravite takoj na Monstero Delicioso Albo Variegato. Seveda pa si lahko o vse možnih načinih razmnoževanja preberete v tem zapisu.

Sedaj pa: novim Monsteram naproti! 💚

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja