Zelene sobne rastline in njihov vpliv na naše duševno zdravje

Zelene sobne rastline lahko, podobno kot izlet v naravo, izboljšajo počutje in dvignejo razpoložeje. Zato je povsem razumljivo, da se je letošnji teden ozaveščanja o duševnem zdravju, ki je potekal med 10. in 16. majem, osredotočil na vpliv narave na naše počutje.

Vsakemu med nami je gotovo znan tisti dober občutek med sprehajanjem po gozdu, sprostitev med ležanjem na travi in brezskrbnost ob poslušanju ptičjega petja. Drevesa nam dajejo občutek varnosti, zelena barva nas poživi, teksture in vzorci listov pa nas sprostijo.

Ni boljšega občutka, kot v naravi preživet sončen dan, potem ko je zjutraj začela zmagovati slaba volja in žalost. Žal ne moremo v naravo pobegniti vsakič, ko jo potrebujemo, si jo pa lahko pričaramo znotraj našega doma.

Narava izboljša naše počutje

Prav gotovo se vsak izmed nas spomni trenutkov iz otroštva, ko smo bosih nog tekali po mokri travi, veselo skakali po lužah, nabirali cvetlice in pogumno plezali po drevesih. Ti spomini v nas vzbudijo občutke sreče, zadovoljstva in brezskrbnosti, kljub temu, da je občutek mokrih stopal, vonj dišečega cvetja in dotik hrapavega lubja pod našimi rokami že zdavnaj izzvenel. Spomnimo se, kako smo bili eno z naravo, kako smo, tudi kot mestni otroci, v parkih in na igriščih lovili golobe, se kotalili po travi in bili do ušes umazani od blata.

gozd-narava

Nad to otroško brezskrbnostjo in navihano igro, so bile morda nekoliko manj navdušene naše mame. S časom so nam uspele dopovedati, da travni madeži ne grejo s hlač, da je plezanje po drevesih nevarno in da smo že preveliki, za skakanje po lužah. Vendar v resici niso krive mame. V resnici smo samo odrasli in postali bolj zreli, bolj odgovorni, bolj zasedeni in premalo brezkrbni.

Kdaj smo izgubili stik z naravo?

Le malokdo od nas je skozi leta uspel ohraniti ta pristni stik z naravo. Tisti, ki mu je to uspelo, naj se ga oklepa, do zadnjega diha, tisti, ki ga je nekje po poti izgubil, pa ga naj najde in ga ne izpusti do konca svojih dni.

Navsezadnje smo v naravi vedno najsrečnejši. Pomirja nas šelestenje listja v košnjah dreves sredi poletne pripeke, jutranja pesem ptic na balkonu s kavo v roki in vonj po dežju, ki vsaj za trenutek spere vse skrbi. Jutranji sprehod, ko je sonce še nizko in svet še spi, nas vedno navda s svežo energijo. Večerna vožnja s kolesom odpihne ves stres delovnega dne. Ležanje na travi in opazovanje drsečih oblakov na lenobno nedeljsko popoldne nas nežno zaziba v nov teden.

Narava za nas hrani energijo in jo z nami z veseljem deli, če smo le pozorni nanjo. Če izklopimo vse motnje, ki nas navadno obkrožajo, odpremo oči in napnemo ušesa, bomo v naravi z lahkoto pustili vse svoje skrbi. V hipu bomo dobili občutek, da smo del nečesa velikega in pomembnega. Počutili se bomo manj osamljeno in takoj bomo boljše volje. Zelo verjetno se bo tudi zmanjšala naša raven stresa, bolj bomo sproščeni in skoncentrirani.

narava-krosnja

Pod krošnjami je lepo, a kaj ko živimo v mestu

Saj vem – ob vsem tem si gotovo vsi predstavljamo, kako sedimo na velikem travniku, stran od prometnega vrveža ali pa se sprehajamo po svetlem gozdu nekje daleč od mestnih središč. In seveda, doživeti vse to je v objemu pristne narave je gotovo veliko najlažje. Vendar so slovenska mesta, na našo srečo, zelena, polna parkov in dreves in pravzaprav tudi precej majhna, zato smo vedno le korak stran od objema matere narave. 

mesto-narava

Med pisanjem tega zapisa sem naletela na nekaj zelo zanimivega, kar precej dobro razloži pozitivni učinek narave na naše počutje. Pri tem imajo posebej velik pomen rastline z velikimi in bujnimi krošnjami. Te so namreč našim prednikom predstavljale varnost in zavetje, hkrati pa je rast tovrstnih rastlin pomenila, da je neko območje rodovitno in zato primerno za življenje. Z evolucijskim razvojem je ta del ostal vtisnjen v nas, zato nas še danes ležanje pod veliko krošnjo drevesa ali sprehod po gozdu pomirjata.

Si mogoče zato želimo imeti hišice na drevesih?

Naj naravo v vaše stanovanje prinesejo zelene sobne rastline

Po več kot letu življenja v izolaciji in preživljanja večine časa znotraj štirih sten naših stanovanj, postajajo pobegi v naravo bolj priljubljeni kot kdajkoli prej. V obdobju, ko smo vsi neverjetno napeti, naveličani in jezni, je prav narava tista, ki nas lahko razvedri in sprosti ter nas spomni, da za vsako zimo pride pomlad.

Ker pa v naravo ne moremo pobegniti kar vsakič, ko je svet preveč naporen, ko je v službi preprosto preveč dela in na faksu preveč izpitov, moramo naravo prinesti k sebi, da nas bo pomirila takrat, ko je pred nami še cel delavnik. 

Velike in bujne krošnje dreves nas torej pomirjajo, vendar so žal omejene na naravo. Težko bi v svojo dnevno sobo recimo naselili odraslo hrastovo drevo, se ulegli pod njegovo krošnjo in poslušali šelestenje listja. 

zelene-sobne-rastline

Kaj pa, če bi v ta namen izkoristili kar košate zelene sobne rastline, ki z velikimi listi poustvarijo evolucijski občutek varnosti pod krošnjo drevesa? Pri tem nam lahko pomagajo na primer monstera deliciosa, bananovec, fikus benjamin in vse, kar raste veliko, košato in bujno.

Moč zelenih sobnih rastlin in njihov vpliv naše dobro počutje

Poleg občutka varnosti in miru, ki so nam ga naši predniki prenesli izpod krošenj dreves, imajo zelene sobne rastline tudi številne druge pozitvne učinke. 

Med bolj znanimi so gotovo čiščenje zraka, izboljšanje vlage v zraku in zbiranje prahu, ki se namesto na površinah zbira na njihovih listih. V zadnjem času pa postaja posebej pomemben tudi njihov vpliv na naše duševno zdavje in dobro počutje. 

Zelene sobne rastline nas poživijo

Poživljajoč učinek sobnih rastlin pripisujemo njihovi (navadno) zeleni barvi, ki jo asociramo z vitalnostjo in dobrim zdravjem. Zelene rastline tako dvigujejo nivo naše energije ter sproščujoče delujejo na naše oči.

Sprostitev in večja produktivnost

Pri tem imajo poseben pomen fraktalni vzorci. Najbolj so nam znani iz umetniškega sveta in optičnih iluzij, saj nam, če predolgo strmimo vanje, povzročajo vrtoglavico in občutek zmede. Vendar imajo tovrstni vzorci, ki se pojavljajo v naravi ravno nasprotni učinek saj blagodejno vplivajo na sprostitev.

Vzorčasti listi rastlin in rast listov v obliki vzorcev v nas izzovejo tako imenovani “alfa odgovor”, zaradi katerega dosežemo sproščeno, a hkrati budno stanje. Ta pojav je za nas posebej koristen v stresnih trenutkih, ko moramo ostati zbrani in produktivni, zato je vaša delovna miza idealna lokacija za takšno rastlino.

sobne-rastline-fraktalni-vzorec
Listi sukulente Eševerije rastejo v obliki spirale in tako tvorijo sproščujoč fraktalni vzorec.

Zelene sobne rastline nas prizemljijo

Zelene sobne rastline imajo moč, da se zaradi njih počutimo bolj prisotne v trenutku in dnevu. “Žive rastline” so tiste, ki se čez dan veliko premikajo in tiste, ki hitro rastejo. Tako dobimo občutek, da nas obdaja življenje, kar v nas spodbudi razmišljanje o nas samih. 

Med rastline, ki vplivajo na občutek prisotnosti so rastline s cirkadianim ritmom. To so tiste, ki se premikajo s premikanjem sonca. Sobne rastline, ki zjutraj s soncem odprejo svoje liste in jih z luno zaprejo, naj bi pozitivno vplivale na naš spanec.

Druge iz te vrste so hitro rastoče rastline. Rastline, ki rastejo hitro, plezajo po policah in stenah ter se pri tem hitro spreminjajo v nas vzbujajo občutek, da smo del narave, dajo nam občutek, da smo prisotni v trenutku in tako lažje pozabimo na naše skrbi

sobna-rastlina-kalateja
Kalateje spadajo med sobne rastline z značilnim cirkadianim ritmom.

Skrb za sobne rastline – boljša skrb zase

Raziskave kažejo, da osebe, ki skrbijo za vsaj eno sobno rastlino tudi bolje skrbijo zase. Skrb za rastline naj bi spodbujala aktivnost v sivi možganovini, kjer se tvorijo čustva, sprejemajo odločitve in se izvaja samonadzor. 

Tako nas nega in skrb za sobno rastlino nezavedno pripeljeta do tega, da to skrb preslikamo nase. Posledično bolje poskrbimo za svoja hranila, nego in svoje dobro počutje.

Zadovoljna rastlina – samozavesten skrbnik

Vsak med nami, ki ima doma kakšno sobno rastlino pozna tisti čudoviti občutek, ko naša zelena prijateljica razvije nov list, požene novo vejico ali zacveti.

Prav ta uspeh in občutek, da naša rastlina uspeva, nas navda s samozavestjo, občutkom nadzora, moči in ponosa. Ti majhni uspehi so tisti, ki nam dajo občutek, da lahko v vsakodnevem življenju dosežemo cilje in premagamo ovire. 

Posebej velik učinek na našo samozavest imajo rastline, ki cvetijo in obrodijo plodove. Le zares zadovoljna rastlina se bo želela razmnoževati, kar je bistvo cvetenja in plodov, in prav mi smo bili tisti, ki smo ji omogočili to zadovoljno življenje. Carsko, ne?

Ko bi zelene sobne rastline le bile dovolj.

Zelene sobne rastline imajo številne pozitivne učinke na duševno zdravje posameznika, vendar same še zdaleč niso dovolj. So odličen pripomoček in dodatek k boljšemu počutju, vendar je potrebno poudariti, da same ne bodo rešile vseh težav.

zelene-sobne-rastline-2

Ob preteklem tednu, ki je ozaveščal o pomembnosti duševnega zdravja, so sobne rastline le kaplja v ocean. Izjemno pomembno vedeti naslednje: 

Če ste v stiski, poiščite strokovno pomoč!

Če poznate koga, ki je v stiski, prisluhnite. Bodite prisotni in predvsem verjemite njihovim besedam. Pomagajte jim najti pomoč in stojte jim ob strani. 

In za konec še to: duševno zdravje in duševne stiske so med nami vsak dan. V trenutnem obdobju pa na žalost tudi vse pogosteje. 

Prav vsak bije svojo bitko, o kateri morda ne veste ničesar – bodite razumevajoči. 

Imejte radi sebe in vam ljube osebe, bodite bujna krošnja, ki daje občutek varnosti. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja